Web Analytics Made Easy - Statcounter

استفاده از پایش‌های ماهواره‌ای، بهره‌گیری از معادن کشور را دوچندان می‌کند و از روش‌های پرهزینه و زمانبر فعلی در اکتشاف مواد معدنی می‌کاهد. با استفاده از تصاویر سنجنده‌های مختلف ماهواره‌ای و به کارگیری الگوریتم‌های خاص و پردازش تصاویر، می‌توان اطلاعات مورد نیاز برای شناسایی معادن مختلف را روی کره زمین به دست آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



پایش ماهواره‌ای معادن چطور انجام می‌شود؟

به طور کلی اکتشاف معدن فرآیندی مرحله‌ای بوده که به بحث و بررسی پیرامون عملیات پی‌جویی و اکتشاف کانسار (ذخیره معدنی) با استفاده از روش‌ها و ابزار‌های مختلف اکتشافی مانند زمین شناسی، دورسنجی، ژئوشیمی، ژئوفیزیک و … می‌پردازد.

وجود الگوی طیفی منحصر به فرد مواد معدنی و تفاوت‌های جزئی خاص در دامنه طیف جذبی و بازتابی امواج الکترومغناطیسی آن‌ها، سبب شده است که تفکیک و اکتشاف با استفاده از پردازش و تفسیر تصاویر ماهواره‌ای و اطلاعات طیفی نیز امکان پذیر باشد. به گونه‌ای که می‌توان با استفاده از تصاویر سنجنده‌های مختلف و به کارگیری الگوریتم‌های خاص و پردازش تصاویر، اطلاعات مورد نیاز را برای شناسایی معادن مختلف روی کره زمین به دست آورد.

سنجش از دور در تمام مراحل اکتشافی مانند بررسی نقاطی که ارزش اکتشافی دارند تا خود اکتشاف استخراج مواد معدنی، بسته شدن معدن و احیای آن، کاربرد دارد.

چرا استفاده از فناوری سنجش از دور در اکتشاف معادن ضرورت دارد؟

ایران به لحاظ داشتن پوسته‌ای ناهمگن و تاثیر حوادث مختلف زمین شناسی در شکل گیری آن، از نظر مواد معدنی بسیار غنی و تقریباً از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است.

شکی نیست که اکتشاف این مواد معدنی نیازمند استفاده از فناوری‌های نوین و مقرون به صرفه است.

علم اکتشاف مواد معدنی به صورت یک علم پویا در حال تکوین و تکامل است و به سوی یافتن روش‌های نوین و یا پویاتر کردن روش‌های اکتشافی شناخته شده، گام برمی‌دارد. در چنین شرایطی عدم آشنایی با تکنولوژی‌های روز دنیا در حیطه اکتشاف مواد معدنی سبب هدر رفتن سرمایه‌های ملی، از دست دادن زمان جهت دستیابی به معادن جدید و در نتیجه سد کردن توسعه اقتصادی در دید کلان آن می‌شود.

یکی از روش‌هایی که اخیراً مورد توجه بسیاری از محققین جهان قرار گرفته، استفاده از تکنیک‌های سنجش از دور است. تکنیک‌های سنجش از دور امکان شناسایی و اکتشاف مقدماتی یک محدوده وسیع را با دقت و سرعت بالا و هزینه کم میسر می‌کند.

به همین دلیل با توجه به وجود منابع معدنی فراوان در کشور و همچنین بهره گیری از روش‌های پرهزینه و زمان‌بر اکتشاف در شرایط فعلی، راه اندازی خدمت سنجش از دور جهت اکتشاف معادن و مواد معدنی برای بهبود رونق اقتصادی کشور و همچنین کاهش هزینه روش‌های سنتی در این حوزه، ضروری به نظر می‌رسد.

در این راستا اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران مطالعه‌ای را برای شناسایی و اکتشاف مقدماتی و تعیین نواحی پتانسیل دار معدنی کشور با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای انجام داده است. در این پروژه با استفاده از این فناوری تهیه نقشه خطواره‌ها و نقشه گسل‌ها، تهیه مدل رقومی ارتفاعی منطقه، همچنین در صورت امکان برنامه ریزی و جانمایی مناطق حفاری و زیرساخت‌های یک معدن، انجام شده است.

داده‌ها و روش‌های اکتشاف با فناوری فضایی

تصاویر ماهواره‌ای Landsat ، Aster و Sentinel-2 اگر چه وضوح مکانی متوسطی دارند، اما به علت وضوح طیفی مناسب آن ها و همچنین دسترسی رایگان، برای اکتشاف مواد معدنی کاربرد زیادی دارند. تصاویر ماهواره‌ای «لندست» با دارا بودن باند مادون قرمز کوتاه بین ۲.۰۸ تا ۲.۳۵ نانومتر، برای تفکیک انواع سنگ‌ها و رس های هیدروترمالی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

باند مرئی این تصاویر نیز برای تشخیص اکسیدهای آهن قابل استفاده است.

از آنجایی که «سنجنده استر» بر مبنای نیازهای زمین شناسی طراحی شده است؛ بنابراین از تصاویر این سنجنده می‌توان به عنوان ابزاری نیرومند در اکتشاف ذخایر معدنی در مرحله ابتدایی به منظور اکتشاف مقدماتی و تهیه نقشه‌های دگرسانی، با هزینه کم و دقت بالا استفاده کرد.

دو باند مرئی، یک باند مادون قرمز نزدیک، شش باند مادون قرمز کوتاه و پنج باند حرارتی تصاویر استر نیز امکان تفکیک رس های اپی ترمال، اکسیدهای آهن، سیلیس، کربنات‌ها، سنگ‌های مافیک و آلتراسیون های پروپلیتیکی را فراهم می‌سازند.

تصاویر ماهواره‌ای هایپراسپکترال مانند Hyperion نیز با دارابودن رزولوشن طیفی بسیار بالا، امکان به نقشه در آوردن طیف وسیع‌تری از کانی‌ها برای اکتشافات طلا، مس، مولیبدن، سرب، روی و غیره را نیز فراهم آورده اند.

شناسایی و اکتشاف مواد معدنی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای بر اساس روش‌های مختلفی انجام می‌شود که برخی از مهمترین این روش‌ها عبارتند از: تصویر رنگی کاذب، فاکتور شاخص بهینه، نسبت باند جذبی، شاخص تبدیل کسر حداقل خطا، زاویه تابش طیفی، تهیه‌ی مناطق شاهد، تجزیه مؤلفه‌های اصلی و … اشاره کرد.

دستاوردها و خروجی‌ها

برخی از مهم‌ترین دستاوردها و خروجی‌های استفاده از فناوری سنجش از دور در اکتشاف معادن شامل موارد زیر است:

- ارائه نقشه معادن فعال کشور
- ارائه نقشه نواحی پتانسیل دار معدنی
- ارائه نقشه میزان برداشت مواد معدنی
-ارائه نقشه تفکیک مواد معدنی در سطوح شهری و استانی
- بهره برداران و ذی‌نفعان این سرویس نیز سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، منابع طبیعی، سازمان جغرافیایی کشور و سازمان نقشه برداری کشور خواهند بود.

در شکل زیر نمونه‌هایی از قابلیت‌ها و کاربردهای سنجش از دور برای زمین شناسی و اکتشافات معدنی در کشور دیده می‌شود.

نقشه پراکندگی مواد معدنی غیر فلزی

سامانه پایش نقشه‌های زمین شناسی و مواد معدنی

انتهای پیام/

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: اکتشاف معدن الگوریتم های پردازش تصاویر معادن اکتشاف مواد معدنی تصاویر ماهواره ای سنجش از دور زمین شناسی ارائه نقشه روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۸۹۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگ درخت انگور سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد گفت: برگ درخت انگور سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و برای سلامت قلب و بسیاری از دستگاه‌های بدن مفید است.

محمود شبان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه با فرا رسیدن فصل بهار، برداشت برگ انگور از تاکستان‌های خلیل‌آباد آغاز شد، اظهار کرد: هرساله از ابتدای اردیبهشت‌ماه برگ‌های انگور چیده شده و بعد از بسته‌بندی به سایر استان‌ها به خصوص تهران برای تهیه دلمه و سایر صنایع مانند کنسرو برگ و استفاده دارویی ارسال می‌شود.

وی با بیان اینکه همزمان با فرا رسیدن فصل بهار، برداشت برگ انگور از تاکستان‌های خلیل‌آباد آغاز می‌شود، تصریح کرد: به دلیل ارزش دارویی، غذایی برگ مو و افزایش متقاضی آن در بازارهای داخلی هر سال میزان برداشت آن بیشتر می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خلیل‌آباد خاطرنشان کرد: در این راستا چندین مرکز جمع‌آوری دایر شده است که همه روزه ۲۰ کامیون به میزان ۲۰ تن از شهرستان بارگیری می‌شود که این امر منجر به ایجاد اشتغال در روستاها به مدت ۵۰ روز و در هر روز ۸۰۰ نفر شده است.

وی ادامه داد: چیدن برگ درخت انگور باعث توزیع صحیح و منظم مواد غذایی در اندام‌های بوته مو و به منظور تهویه بیشتر و جلوگیری از فعالیت سفیدک و پوسیدگی خوشه می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه ۸۵ درصد مردم شهرستان خلیل‌آباد، کشاورز هستند، اظهار کرد: خلیل‌آباد دارای ۵۷۲۷ هکتار تاکستان‌های انگور است و ۸۵ درصد باغات خلیل‌آباد زیر کشت انگور قرار دارد.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد از این شهرستان به عنوان مهمترین قطب تولید انگور نام برد و گفت: ۸۰ درصد انگور تولید شده شهرستان به کشمش تبدیل شده و باقی برای تازه خوری به کشورهای همسایه و سایر استان‌های کشور صادر می‌شود.

وی افزود: باغات انگور این منطقه دارای شرایط ویژه‌ای از نظر کمی و کیفی هستند به نحوی که انگور تولید شده دارای لطافت خاصی بوده و درآمد اصلی مردم از تولید انگور و کشمش است.

شبان افزود: برداشت انگور شهرستان از دهم تیرماه از سطح باغات شروع می‌شود، در خلیل‌آباد بیش از ۳۰ رقم انگور شناسایی شده است که مهمترین ارقام آن شامل پیکامی و عسکری معمولی است.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد از ترکمن ۴، لعل، ریش بابا، صاحبی، رزقی، یاقوتی، فخری، مسکه، طرقی، خلیلی و ارقام تجاری جدید که برای تازه خوری و تهیه مویز و تیفی استفاده می‌شود نام برد و گفت: سطح زیر کشت انگور در خراسان رضوی نزدیک به ۲۲ هزار هکتار با میانگین تولید ۲۱ تن در هکتار بوده که بیشتر سطح زیر کشت آن مربوط به خلیل‌آباد است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پایش معادن شهرستان تفت
  • نقشه‌برداری از ذخایر میگو در خلیج فارس با اطلاعات ماهواره‌ای
  • محیط زیست معادن تفت پایش می شود/متولیان الزامات را رعایت کنند
  • ۱۰ معدن راکد استان اردبیل احیا می‌شود
  • ذوب آهن اصفهان در دوره جدید موفقیت های معدنی خوبی کسب کرد
  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • برگ درخت انگور سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی
  • فعالیت ۹۱ معدن در استان البرز
  • وزیر صمت: پایش همه کشور در بخش معدن تا پایان سال
  • «خضری» در یک قدمی فرآوری ۵ ماده معدنی/جهش اقتصادی در حوزه معدن