Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@01:12:24 GMT

منابع زمین گرمایی با تصاویر ماهواره‌‏ای شناسایی می شود

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۴۸۱۰۴

منابع زمین گرمایی با تصاویر ماهواره‌‏ای شناسایی می شود

به گزارش خبرنگار مهر، سنجش از دور حرارتی به‏ عنوان شاخه‌‏ای از علم سنجش از دور نقش مهمی در مطالعات محیط‏‌زیست ایفا می‏‌کند.

سنجش از دور حرارتی یکی از روش‌‏های نوین و کم‏ هزینه در مقابل پیمایش‏‌های زمینی، آن هم در مناطق دورافتاده است که در کوتاهترین زمان مطالعات ارزشمندی از منطقه‏ مورد مطالعه را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار می‌‏دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تهیه‏ نقشه‏ دمای سطح زمین برای شناسایی مناطق مستعد انرژی زمین‏‌گرمایی با به ‏کارگیری باند مادون ‏قرمز حرارتی امکانپذیر است که زمینه را برای مطالعات اکتشافی بیشتر فراهم می‏‌آورد.

در فناوری سنجش از دور حرارتی، حرارت سطح زمین توسط باند حرارتی محاسبه می‏‌شود و با استفاده از برخی از شاخص‌‏های به دست آمده از دیگر باندهای تصاویر ماهواره‌‏ای و الگوریتم‏‌های مربوطه، منابع زمین گرمایی و همچنین منابع معدنی شناسایی می‌‏شود.

اداره کل سنجش از دور سازمان فضایی ایران در پژوهشی به شناسایی منابع انرژی زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره ای پرداخته است. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره سنجشی «لندست» و نمونه برداری‏‌های زمینی، نقشه زمین گرمایی و اکسیدهای آهن در استان آذربایجان شرقی تهیه شده است.

تصاویر بالا نتایج حاصل از این پژوهش در زمینه شناسایی منابع زمین گرمایی با استفاده از تصاویر ماهواره‌‏ای را نشان می‌دهد.

تصویر اول محدوده مورد مطالعه و تصویر دوم نقشه کلاسه‏‌بندی اکسیدهای آهن و نقشه زمین گرمایی استان آذربایجان شرقی را نشان می‏‏‌دهد.

مطابق تصویر دوم، در نقشه زمین گرمایی مناطق روشن‏‌تر دمای سطح زمین و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان می‏‌دهد.

در نقشه کلاسه‌‏بندی اکسیدهای آهن نیز مناطق تیره تر نمایان‏‌گر حضور بالای اکسیدهای آهن در منطقه مورد مطالعه است.

بررسی نتایج نشان می‏‌دهد الگو و روند مناطق دارای انرژی زمین گرمایی بالا با الگو و روند مناطق دارای اکسیدهای آهن بالا همبسته است. به عنوان مثال در مناطقی که در نقشه با بیضی آبی مشخص شده‌‏اند، با میزان همبستگی بالایی، حضور همزمان اکسیدهای آهن بالا و انرژی زمین گرمایی بالا را نشان می‌‏دهد.

این نتیجه صحت نتایج به دست آمده را نیز تأیید می‏‌کند.

کد خبر 4924971 معصومه بخشی پور

منبع: مهر

کلیدواژه: انرژی های تجدیدپذیر سازمان فضایی ایران فناوری فضایی ماهواره ویروس کرونا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرکت دانش بنیان تحقیقات علمی کووید 19 امنیت اطلاعات تولید فناوری نانو فناوری فضایی اینترنت موبایل نوآوری ماهواره زلزله انرژی زمین گرمایی تصاویر ماهواره سنجش از دور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۴۸۱۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باران چگونه تنش آبی سیستان و بلوچستان را شست؟

استان سیستان و بلوچستان در سال‌های گذشته با تنش آبی مواجه بود، از طرفی کاهش بارش در این استان و از طرف دیگر بدعهدی افغان‌ها در عدم تخصیص حق‌آبه هیرمند شرایط سختی را برای این استان رقم زد اما در روزهای اخیر با بارش باران ورق بی آبی دست کم در جنوب این استان برگشت و آنطور که سخنگوی صنعت آب اعلام کرده در سال‌های آتی خبری از تنش آبی در این منطقه نخواهد بود.

به‌گزارش ایسنا، طبق اعلام، میانگین بارش در استان سیستان و بلوچستان در یک سال ۱۰۱ میلیمتر بوده اما در پی فعالیت سامانه بارشی، در کمتر ۲۴ ساعت در شهرهای  زرآباد ۲۷۰ میلی متر، کنارک ۲۳۰ میلی متر و چابهار ۱۳۱ میلی متر باران باریده است. طی اسفندماه سال گذشته نیز میزان بارش‌ها به صورت میانگین در دو هفته، به ۲۳۰ میلی متر رسید اما  تنها در شهر  زرآباد، طی ۲۴ ساعت، ۲۷۰ میلی متر بارش به ثبت رسیده که نشانه وسعت سیلاب است.

در حال حاضر، سه برابر میزان بارش یک سال استان سیستان و بلوچستان ظرف کمتر از ۲۴ ساعت رخ داده است که نشان می‌دهد این بارش‌ها بی سابقه بوده اند. بارش‌های اخیر حدود ۱۲۰۰ روستا را تحت تاثیر قرار داد، هرچند این سیلاب خسارتی را به دنبال داشت اما از بعد تامین منابع آبی نتایج مثبتی را در پی داشته است.

آب سیستان و بلوچستان چگونه تامین می‌شود؟

عیسی بزرگ‌زاده - سخنگوی صنعت آب در این رابطه به ایسنا گفت: استان سیستان و بلوچستان، استان پهناور و بسیار مهم و دارای اقلیم‌های متنوعی است، در بخش جنوب استان، منابع آبی عمدتا از منابع آب سطحی مانند رودخانه‌های باهوکلات و سرباز، کهیر و زیردان بوده و البته از منابع آب زیرزمینی و دریا نیز استفاده خواهیم کرد که شامل مناطقی مانند چابهار و کنارک نیز می‌شود.

وی با بیان اینکه در بخش های میانی استان مانند خاش و سراوان از منابع آبی دریا کمتر استفاده می‌کنیم ولی منابع آب سطحی و زیرزمینی مورد استفاده قرار می‌گیرید، گفت: سد ماشکید در آن منطقه واقع شده است، در بخش بالای استان که عمدتا شامل زاهدان و پنج شهرستان سیستان می شود، از منابع آب زیرزمینی و منابع آبی که از محل معاهده هیرمند در چاه‌نیمه‌ها تامین می‌شود استفاده می‌کنیم.

به گفته سخنگوی صنعت آب سه سبک در تامین آب وجود دارد، در شمال استان بیشتر از منابع آب حاصل از حق‌آبه هیرمند، در مناطق میانی از آب‌های سطحی و زیرزمینی و در مناطق جنوبی استان، از منابع آب سطحی، زیرزمینی و دریا استفاده می‌کنیم.

مناطق جنوبی و میانی استان با کمترین میزان تنش آبی

بزرگ‌زاده با بیان اینکه بارش‌های اخیر بیشتر نواحی جنوبی استان را تحت پوشش قرار داد و ما می‌توانیم اعلام کنیم که مناطق جنوبی و میانی استان در سالیان آینده با کمترین میزان تنش آبی مواجه خواهند بود چراکه سدها آبگیری شدند، ادامه داد: تا افق‌های چندساله تامین آبی در برخی از مناطق جنوبی استان داریم.

وی با تاکید بر اینکه سدها پر و آماده خدمت هستند، گفت: در مناطق شمالی استان حق آبه به میزانی که در معاهده آمده دریافت نشده و ما تامین آب کشاورزی را از کشور همسایه توقع داریم که منطبق بر معاهده تامین کند اما درمورد شرب باتوجه به تمهیداتی که وزارت نیرو درنظر گرفته و طرح‌های اضطراری کوتاه مدت از طریق حفر چاه‌ها، شیرین‌سازی درون سرزمینی از حدود چاه‌های ۱۲۰ گانه منطقه حرمک، هامون هیرمند و مناطق سیستان و نیز طرح‌های میان مدت، تامین آب مناطق زاهدان و سیستان از آبخوان شرقی و تامین آب شرب و صنعت مردم از طرح‌های انتقال آب از دریا در دستور کار قرار دارد.

در تامین نیاز آب شرب، بهداشت، خدمات و صنعت نگرانی وجود ندارد

سخنگوی صنعت آب با تاکید بر اینکه مردم نگران تامین آب شرب نباشند، وزارت نیرو با تمام توان در راستای تحقق برنامه‌ها گام بر می‌دارد، نه تنها آب شرب و بهداشتی بلکه آب مورد نیاز بخش خدمات و صنعت را نیز تامین خواهیم کرد، گفت: هیچ کدام از این کارها جایگزین حق‌آبه نیست، حق‌آبه حق مردم سیستان و بلوچستان است و برای دریافت آن نیز اقدام کرده‌ایم و انتظار داریم که همسایه ما نیز به معاهده پایبند باشد چراکه نیازهای‌های کشاورزی می‌باید از این طریق تامین شود.

به گفته بزرگ‌زاده در تامین نیاز شرب، بهداشت، خدمات و صنعت نگرانی وجود ندارد و تامین نیاز آب برای بخش های میانی و جنوب استان نیز سیلاب‌ها نوید بخش افق خوبی است و در مورد شمال استان نیز باید همسایه به معاهده خود پایبند باشد.

بارش‌های اخیر استان سیستان و بلوچستان ضمن تامین منابع آبی خوب اما تاثیرات منفی را نیز دربرداشت که اگر مدیریت درستی صورت می‌گرفت، ساکنان این استان تا این میزان درگیر سیلاب نمی‌شدند اما با این حال می‌توان جنبه‌های مثبت آن را نیز مشاهده کرد و انتظار می‌رود که وزارت نیرو نیز با مدیت درست منابع آبی فعلی تنش آبی را به‌طور کامل از این استان دور کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نقشه‌برداری از ذخایر میگو در خلیج فارس با اطلاعات ماهواره‌ای
  • باند جعل اسناد و کلاهبرداری سازمان یافته املاک در قم شناسایی شد
  • شناسایی ۳۳ مورد سه قلوزایی در لرستان
  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • زباله فضایی در دام دوربین ماهواره ژاپنی افتاد
  • تدوین اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران
  • کمک تصاویر ماهواره‌ای به تدقین بیلان حوضه آبریز کارون بزرگ
  • اطلس جامع منابع آلاینده در منطقه ۲ تهران تدوین شد
  • باران چگونه تنش آبی سیستان و بلوچستان را شست؟
  • شناسایی و اجرای بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن